Tomahawk steak van de barbecue

Tomahawk steak van de barbecue

Voor de echte vleesliefhebber: de Tomahawk steak (rib-eye met been)

De Tomahawk steak is een rib-eye met been, gesneden uit het bovenste deel van de rib van het rund. Het vlees is vetdoorregen en daardoor extra mals en smaakvol. Vanwege het been is het een indrukwekkend stuk rundvlees en een sensatie op de barbecue.

Voorbereiding

Bestel een flinke rib-eye met been, we gaan uit van een steak van ongeveer 3-4 centimeter dik. Laat de steak op kamertemperatuur komen door deze ruim voor bereiding uit de koelkast te halen. Wrijf de steak in met peper en grof zeezout, eventueel wat oijfolie, knoflook en fijngesneden peterselie. Laat dit een uur intrekken. Is de steak ingevroren? Ontdooi de steak rustig door deze ruim een dag van tevoren in de koelkast te leggen.

Bereiding op de barbecue

Belangrijk is dat je jouw barbecue hebt ingericht met een directe én indirecte zone en een kerntemperatuurmeter tot je beschikking hebt. Stook de barbecue op tot ongeveer 250°C. Sla overtollig peper en zout van de steak en gril deze kortstondig direct op het vuur, zodat het vlees dichtschroeit en er een mooi patroon op het vlees ontstaat. Draai de steak na enkele minuten en haal deze vervolgens van de barbecue. Laat de temperatuur van de barbecue teruglopen tot 150-175°C. Dek de steak zo nodig even af met aluminiumfolie.

Plaats de steak in de indirecte zone, steek de kerntemperatuurmeter in het dikste deel van de steak. Stel deze, afhankelijk van je gewenste garing, volgens onderstaande temperaturen in. Wij adviseren de steak rare tot medium te garen. Houd er rekening mee dat het vlees nog 2-3°C door gaart, dus haal het vlees iets voor het bereiken van de ideale kerntemperatuur van de barbecue.


Kerntemperatuur Tomahawk steak
Rare 50° C
Medium 55° C
Well done 60° C

Aan tafel!

Haal het vlees van de barbecue en laat het 5 tot 10 minuten rusten in aluminiumfolie. Verwijder overtollig vet naar behoefte en snijd het vlees tegen de draad in plakken van ongeveer een centimeter. Serveer de steak naturel of met een Argentijnse chi­michur­risaus. Eet smakelijk!


Tomahawk steak van de barbecue
Tomahawk steak van de barbecue
Tomahawk steak van de barbecue
Tomahawk steak van de barbecue

Tip voor de pro's: een tomahawk steak is ook direct op de kolen garen. Bekijk de video Tomahawk 'Caveman style' van Fire&Food TV in onderstaande video.