Barbecuën met briketten of houtskool

Kies je voor briketten of houtskool?

Bij het aansteken van een traditionele kolenbarbecue heb je de keuze tussen briketten of houtskool. Welke kies je? De keuze hangt af van een aantal verschillende factoren, er zit nogal een verschil in!

Over houtskool

Houtskool is een restproduct dat ontstaat door hout te verbranden totdat alleen koolstof overblijft. Het hout wordt op zodanige wijze verhit, dat vluchtige bestanddelen verdwijnen en koolstof overblijft. Houtskool is een perfecte warmtebron voor barbecuëen op hogere temperaturen via de directe benadering. Doordat houtskool vrij poreus is, kan het makkelijk en snel worden aangestoken. Houtskool verliest echter snel zijn warmte en is minder geschikt voor langdurig garen.

Over briketten

Briketten zijn in feite geperste (resten) houtskool. Briketten zijn daardoor sterker geconcentreerd, waardoor ze langer mee gaan dan (ongeperst) houtskool. Doordat briketten massiever zijn, zit er minder zuurstof in en duurt het langer om briketten aan te steken. Briketten zijn perfect geschikt voor het langzaam en langdurig garen van bijvoorbeeld grotere stukken vlees. Briketten blijven lang op temperatuur en branden langer dan houtskool.

Er zit veel verschil tussen de verschillende soorten briketten die verkrijgbaar zijn. De goedkopere briketten, die bijvoorbeeld bij benzinestations verkrijgbaar zijn, verliezen sneller temperatuur waardoor het lastig is om de temperatuur van de barbecue constant te houden. Kies bij voorkeur voor de duurzamere (long lasting) briketten, van bijvoorbeeld Weber. Deze gaan langer mee en houden dus ook langer warmte vast.

Wat moet ik kiezen?

Welke brandstof je kiest is sterk afhankelijk van wat je wil gaan barbecuën en op welke manier. Houtskool brandt sneller en heeft een hogere temperatuur. Hierdoor is het uitermate geschikt voor kort direct grillen op hogere temperaturen en open barbecues. Wil je indirect barbecuën en heb je beschikking over een barbecue die je kunt sluiten? Kies dan voor briketten. Deze zijn duurzamer dus branden langer. Dit maakt briketten geschikt voor het langdurig garen van (grotere) stukken vlees. Vaak is ook een combinatie van beide mogelijk, denk bijvoorbeeld aan het dichtschroeien (houtskool) en het langzaam garen (low and slow) van vlees (briketten).

De barbecue aansteken met een brikettenstarter

Met behulp van een brikettenstarter is het heel eenvoudig om je barbecue snel op temperatuur te krijgen. Plaats de brikkettenstarter op de bodem van je barbecue en vul hem met briketten. Leg er een aanmaakblokje onder en steek deze aan. Zorg ervoor dat alle ventilatieroosters goed open staan, zo komt er voldoende zuurstof vrij. Laat de brikettenstarter een 15-20 minuten staan en je briketten zijn op temperatuur. Schenk de brikkettenstarter nu voorzichtig uit in de barbecue en plaats het rooster.

De barbecue aansteken zonder brikettenstarter

Heb je geen brikettenstarter tot je beschikking? Dan duurt het aansteken van de barbecue waarschijnlijk even wat langer. Bedek de bodem van de barbecue met een laag houtskool en/of briketten en duw daar de aanmaakblokjes tussen. Stem de hoeveelheid kolen/briketten af op hoeveel en hoe lang je de barbecue wenst te gebruiken. Voor een kleine hoeveelheid zullen 3-4 blokjes volstaan, heb je een grotere barbecue dan zijn er al snel 8-10 blokjes nodig.

Indien je zowel houtskool als briketten kunt gebruiken is het handig om een mix te maken van beiden. Houtskool is sneller op temperatuur, waardoor de barbecue sneller aan zal staan. Eventueel kun je later aanvullen met briketten. Zorg er wederom voor dat de ventilatieroosters goed open staan, zodat er voldoende zuurstof vrij komt.


Weber long lasting briketten