Heb ik de juiste barbecue?

Bij een goed stukje vlees, hoort een goede barbecue. Lees hier waar je op moet letten bij het kopen van een goede BBQ.

Er is tegenwoordig een breed assortiment barbecues verkrijgbaar. Zo zijn er verschillende types en materialen tegen uiteenlopende aanschafprijzen. Niet elke barbecue is geschikt om ieder stuk vlees op te bereiden. Een goed stukje vlees verdient een goede barbecue.

Deksel of geen deksel?

Als u een barbecue gaat aanschaffen is het raadzaam om een barbecue met deksel uit te kiezen. Door het gebruik van het deksel wordt de warmte binnen uw barbecue gehouden, waardoor deze naast de bekende grillfunctie ook als oven kan fugeren. Een barbecue met deksel geeft u meer mogelijkheden, zo kunt u op indirecte wijze uw vlees garen of zelfs roken met behulp van houtsnippers.

De verschillende barbecuetypes; kolen of gas?

De keuze van het type barbecue is vaak persoonlijk en afhankelijk van hoe u uw barbecue wenst te gebruiken. Experts binnen de barbecuewereld zweren vaak bij kolen, omdat dit meer beleving en die authentieke kolengeur toevoegt. Op zowel kolen als gas valt echter prima te barbecuën en op beiden kunt u die kenmerkende rooksmaak toevoegen door bijv. houtsnippers te gebruiken. Een aantal voor- en nadelen van beide typen barbecues zijn hieronder opgesomd.


Voordelen Kolenbarbecue Nadelen Kolenbarbecue

Kolen en briketten hebben een hogere temperatuur dan gasbarbecues of elektrische barbecues

Relatief lage aanschafprijs, minder duur dan de gemiddelde gasbarbecue

Meer beleving/barbecuegevoel, authentieke rookgeur

Het duurt langer en is lastiger om de barbecue op temperatuur te krijgen (tip: brikettenstarter)

Meer voorbereiding nodig

Rook en restafval van kolen en briketten


Voordelen Gasbarbecue Nadelen Gasbarbecue

Eenvoudig aansteken, snel en constant op temperatuur

Ook geschikt voor in kleine of binnenruimtes

Minder rommel, rook en restafval, geen as of vlekken van kolen

Duurder in aanschaf dan de gemiddelde kolenbarbecue

Minder beleving, geen authentieke geur van kolen

Gasflessen vullen

Keramische barbecues vs. aluminium/RVS barbecues

Met de komst van de Big Green Eggs (de bekende groene barbecues) hebben keramische barbecues in populariteit gewonnen. Keramische barbecues houden meer temperatuur vast maken het mogelijk om lange tijd op constante temperatuur te garen of te roken. De aanschafprijs van keramische barbecues ligt vele malen hoger dan de bekende aluminium en RVS barbecues, waardoor de keramische barbecues vaak alleen voor de echte fanatiekelingen de investering waard gevonden wordt.

Wat moet ik kiezen?

Zoals u kunt lezen is de keuze voor een barbecue een heel persoonlijke en afhankelijk van de manier waarop u deze wenst te gebruiken. Wilt u een veelzijdige barbecue en niet te diep in de buidel tasten, dan raden wij u een barbecue uit het assortiment van Weber aan, bij voorkeur met temperatuurmeter in het deksel en een verstelbare luchttoevoer aan de boven en/of onderzijde. Verkrijgbaar bij diverse webshops en de betere tuincentra.

Weber Kettle BBQ met deksel
Weber kettle barbecue met deksel en instelbare luchttoevoer
Weber Kettle BBQ met deksel
Weber kettle barbecue met deksel en instelbare luchttoevoer